fbpx

Hvordan kan du pifte dine ernæringsdrikke op?

Medicinske ernæringsdrikke kan hjælpe dig med at få dækket særlige ernæringsbehov ved alvorlig sygdom som fx KOL eller kræft. Men hvordan får du gjort medicinske ernæringsdrikke til en del af dit daglige indtag? Og hvad kan du gøre for at finde den smag eller konsistens, der passer bedst til dig? Læs med her og få inspiration til nye kreative måder at servere dine ernæringsdrikke på.

Ved alvorlig sygdom som fx KOL eller kræft er det utrolig vigtigt at få den rette ernæring, da et utilsigtet vægttab og underernæring kan komplicere dit sygdoms- og behandlingsforløb [1].

Ifølge en undersøgelse* fra 2021 har næsten en femtedel (17 %) af KOL- og kræftpatienter oplevet, at de er blevet genindlagt, eller at deres sygdomsbehandling måtte udskydes eller stoppes på grund af et vægttab. For nogen kan det derfor være en god idé at supplere med medicinske ernæringsdrikke, så du kan få næring nok og holde vægten.

Medicinske ernæringsdrikke er nemlig udviklet til at dække særlige ernæringsbehov. De er skræddersyet, så de indeholder en balanceret mængde af vitaminer og mineraler samt energi i form af protein, fedt og kulhydrat [2].

Her i artiklen får du en række gode råd og tips til, hvordan du kan pifte dine ernæringsdrikke op. Vi har også samlet et par nemme opskrifter med ernæringsdrikke sidst i artiklen.

5 gode råd til at pifte dine ernæringsdrikke op

 1. Mix din ernæringsdrik med juice eller saft
  For at friske din ernæringsdrik op, kan du blande den med en frugtjuice eller saft. Prøv forskellige smage og se, hvad der fungerer godt sammen.

 

 1. Køl ned med ernærings-isterninger
  På de varme sommerdage kan det være en god idé at nedkøle sig med en kold ernæringsdrik. Prøv fx at fryse en drik med frugtsmag ned til en is, eller lav din egen iskaffe med isterninger i en ernæringsdrik med mokkasmag.

 

 1. Lun dig på en varm ernæringsdrik
  Når vejret er køligt, og vinden suser, kan du lune en ernæringsdrik med smag af fx mokka eller chokolade til at varme dig på. Prøv også at hælde den i din kaffe eller kakao med lidt ekstra flødeskum.

 

 1. Bland din ernæringsdrik med sovsen
  Du kan øge protein- og energiindholdet i sovsen til måltidet med din ernæringsdrik. En frisk smag kan måske gå til en hollandaise, hvor en neutral smag måske passer bedre til en brun sovs.

 

 1. Hæld din ernæringsdrik i suppen
  Suppe kan være et nemt og let måltid at spise. Prøv derfor at blande din ernæringsdrik med en suppe. Eksperimentér med forskellige smage til forskellige supper.

 

*Undersøgelsen er foretaget af YouGov på vegne af brancheforeningen FMF.

Nemme opskrifter med ernæringsdrikke

 

Efterårsdrik

2 portioner

1 flaske kold ernæringsdrik med vanilje

1 dl tyttebærsyltetøj

1 dl friske hindbær

1 dl mælk

Alle ingredienser blandes i en blender. Drikken serveres i et stort glas [3].

 

Energirige pandekager

3 pandekager

1 flaske ernæringsdrik med vanilje

1 æg

¾ dl (45 g) mel

1 knsp. salt

1 spsk. smør eller margarine

Pisk ægget, og tilsæt 1 flaske ernæringsdrik med vanilje, mel og salt. Pisk dejen godt sammen. Smelt smørret på stegepanden og hæld et tyndt lag dej på. Bag pandekagerne, til de er gyldenbrune på begge sider [3].

 

Kartoffelmos

Ingredienser

100 g kartofler

20 g smør

100 ml neutral ernæringsdrik

Kog kartoflerne. Mos dem med smør og rø

r mosen op med en neutral ernæringsdrik til passende konsistens [3].

 

Cremet suppe

Ingredienser

Neutral ernæringsdrik

Masser af purløg

Lidt god spiseolie

Blendes og røres i en tallerkenfuld varm suppe. Drys med ristede græskarkerner [3].

Kilder:

[1] Undersøgelse: Læger reagerer ikke på livsfarlige vægttab hos alvorligt syge patienter:
https://ernaeringnytter.dk/undgaa-vaegttab-ved-alvorlig-sygdom/undersoegelse-laeger-reagerer-ikke-paa-livsfarlige-vaegttab-hos-alvorligt-syge-patienter/

[2] Værd at vide om medicinske ernæringsdrikke:
https://ernaeringnytter.dk/vaerd-at-vide-om-medicinske-ernaeringsdrikke/

[3] Serveringstips og opskrifter med ernæringsdrikke:
https://www.sw.dk/Serveringstips-og-opskrifter