Hvad er medicinske ernæringsdrikke?

To hænder holder om et glas mælk.

Er du eller din nærmeste blevet alvorligt syg med kræft eller KOL og har måske oplevet vægttab? Så er det vigtigt at kende til muligheden for medicinske ernæringsdrikke som en hurtig kilde til næring. Her finder du alt, hvad du behøver at vide om ernæringsdrikke.

 

Det kræver et stærkt udgangspunkt at komme godt igennem alvorlig sygdom som fx kræft eller KOL. Ved at kende til medicinske ernæringsdrikke kan du sikre, at din eller din pårørendes krop får den nødvendige ernæring til at bevare og opbygge muskelmasse under sygdom.

 

HVAD ER MEDICINSKE ERNÆRINGSDRIKKE?

Medicinske ernæringsdrikke er energi- og proteinrige drikke, som er udviklet til at dække særlige ernæringsbehov, der opstår ved alvorlig sygdom eller alvorlig svækkelse fx i forbindelse med kræft eller KOL. Det vil sige, at næringsindholdet i medicinske ernæringsdrikke er skræddersyet til den situation, du står i, når du eller din pårørende er blevet alvorligt syg.

Ved alvorlig sygdom er det vigtigt at se efter de ernæringsdrikke, der kaldes for medicinske ernæringsdrikke, som fås på apoteket. De medicinske ernæringsdrikke indeholder alle nødvendige næringsstoffer såsom protein, kulhydrat og fedt samt vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for. De, der har betegnelsen ”fuldgyldige”, kan erstatte et måltid mad. Medicinske ernæringsdrikke er godkendt af Lægemiddelstyrelsen.

Du kan bruge medicinske ernæringsdrikke som supplement til kosten, eller helt erstatte almindelig mad i en periode. Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst kan anvende medicinske ernæringsdrikke, kan du altid få hjælp og vejledning hos din læge eller på apoteket.

Læs mere om kost og ernæring ved alvorlig sygdom her.

 

Få hjælp til den rette ernæring PÅ APOtEKET

SPØRG APOTEKET

Tag resultatet med til lægen eller på apoteket

UDFYLD TJEKLISTEN

HVORNÅR KAN MEDICINSKE ERNÆRINGSDRIKKE VÆRE EN GOD IDÉ?

Ved sygdom har kroppen brug for mere energi og næring, end når du er rask. Men mange oplever under alvorlig sygdom, at de af forskellige årsager mister appetitten, taber sig eller får problemer med at spise almindelig mad. I disse tilfælde kan ernæringsdrikke være en hjælp til at sikre at ernæringsbehovet alligevel bliver dækket. For nogle kan det også være mere overskueligt at drikke fremfor at spise, og med medicinske ernæringsdrikke kan du få meget energi og næring på en lille mængde.

 

SÅDAN KAN DU ANVENDE MEDICINSKE ERNÆRINGSDRIKKE

Når lysten til mad er lille, er det ofte mere lækkert at spise noget koldt og frisk. Det kan derfor være en god idé at nedkøle drikkene, inden de drikkes. De medicinske ernæringsdrikke kan både opbevares i og udenfor køleskabet efter behov. Du kan med fordel hælde drikken i et glas med isterninger for at gøre den ekstra frisk, eller du kan fryse drikken til is, fx i en isterningepose. Så har du et frisk, lille mellemmåltid.

Det er også en mulighed at hælde ernæringsdrikken ned i maden, fx når du tilbereder sauce. På den måde får du mad rig på næring og energi.  Find flere kreative måder at servere dine ernæringsdrikke her.

 

HVOR KØBER JEG MEDICINSKE ERNÆRINGSDRIKKE?

Du kan købe ernæringsdrikke på apoteket, hvor det også er muligt at få hjælp til at vælge den rette ernæringsdrik og få vejledning til korrekt brug. Drikkene kommer i mange smagsvarianter, og det er en god idé at teste forskellige typer for at finde den, der passer bedst til dig. Det kan også være en god idé at skifte mellem smagsvarianterne, så du ikke bliver træt af en smag.

Få hjælp til medicinsk ernæring på dit lokale apotek her.

 

TILSKUD TIL MEDICINSKE ERNÆRINGSDRIKKE

Der kan gives tilskud til ernæringsdrikke ved alvorlig sygdom, eller hvis du er alvorligt svækket. Tilskuddet dækker 60 % af prisen. Det er lægen, der vurderer, om du er berettiget til at få tilskud, og som kan udstede en ordinationsblanket på medicinske ernæringsdrikke.

Ordinationsblanketten kaldes også for en grøn recept og er gældende i 6 måneder, hvorefter en ny ordination kræves, hvis der fortsat er behov for ernæringsdrikke.

Bliv klogere på grøn recept her.