Hjælp din pårørende med at undgå uplanlagt vægttab

Senior mand og kvinde kigger sidelæns.

Som pårørende til en, der er alvorligt syg med fx kræft eller KOL, kender du måske de bekymringer, der følger med, når du pludselig bemærker, at din næres tøj hænger løsere, end det plejer. Herunder kan du finde en række gode råd til, hvordan du kan hjælpe den, du holder af med at holde vægten oppe.  

Ved mange alvorlige sygdomme og behandlinger får kroppen brug for mere energi og protein, end den plejer – og hvis kroppen ikke får den mad, den har brug for, vil den begynde at tære på muskelmassen. Det betyder, at hvis din nærmeste taber sig uplanlagt, vil det typisk være muskler og ikke kun fedt, der bliver tabt. Et utilsigtet vægttab kan derfor medføre en række komplikationer i sygdomsforløbet [1].

Der er flere måder, hvorpå du kan hjælpe den, du holder af med at komme så godt som muligt igennem sit sygdomsforløb med både vægten og livskvaliteten i behold.

Her kommer fem gode råd til, hvad du kan gøre:

1. Hold øje med de ni tegn på underernæring

Som pårørende kan du hjælpe ved at holde øje med, om din nære:

 • Har nedsat appetit
 • Levner på tallerkenen
 • Taber sig uplanlagt
 • Har dårlig tandstatus eller mundhygiejne
 • Har kvalme
 • Drikker nok væske
 • Husker at købe ind
 • Ikke kan passe sit tøj [2]

 

Opdager du nogle af disse tegn, er det vigtigt, at din pårørende får hjælp til medicinsk ernæring eller ernæringsdrikke med det samme. Kontakt lægen eller spørg på apoteket, så I kan få den rette hjælp.

 

2. VÆR OPMÆRKSOM PÅ VÆGTEN

Det er vigtigt at opdage et uplanlagt vægttab i god tid, så I hurtigt kan reagere på det. Sørg derfor gerne for, at din pårørende bliver vejet mindst én gang om måneden. Hvis du synes, at din nære virker til at få det dårligere eller har mindre appetit end normalt, kan det i perioder være en god idé at træde en ekstra gange op på vægten og holde øje løbende [3].

I kan overveje at lave et vægtskema og sammen holde øje med, om vægten svinger op eller ned – eller om den er stabil. Husk at kontakte lægen eller sundhedspersonalet, hvis tallet på vægtskiven begynder at falde – også når det kun handler om 3-5 % af kropsvægten [3]. Selv et lille vægttab kan have alvorlige konsekvenser for din pårørendes sygdomsforløb.

Få hjælp til den rette ernæring PÅ APOtEKET

SPØRG APOTEKET

Tag resultatet med til lægen eller på apoteket

UDFYLD TJEKLISTEN

3. HAV FOKUS PÅ MOTION OG BEVÆGELSE

Motion og bevægelse er lig med bedre kondition, stærkere muskler og mere styrke og smidighed. Samtidig kan energien, der bliver brugt til at være aktiv, give mere appetit [1].

Her er et par forslag til aktiviteter, hvor I kan bevæge jer sammen:

 • Gå eller cykle en tur
 • Plukke blomster eller samle kastanjer med børnebørnene
 • Give en hånd med rengøringen eller madlavningen
 • Sæt jeres yndlingsmusik på og dans i jeres eget tempo hjemme i stuen.

 

4. SERVÉR ENERGI- OG PROTEINRIG MAD

Når man er ramt af alvorlig sygdom som KOL eller kræft, har kroppen brug for ekstra energi og mere protein. Du kan derfor gøre en stor forskel ved at servere mad- og drikkevarer, der har et højt indhold af næringsstoffer. Her kan du se nogle eksempler på energi- og proteinrig mad og drikke:

Tabel med eksempler på energi- og proteinrig mad og drikke.

 

5. OVERVEJ MEDICINSKE ERNÆRINGSDRIKKE

Hvis din nærmeste ikke kan holde vægten alene med mad og drikke, kan I overveje at supplere med medicinske ernæringsdrikke. Medicinske ernæringsdrikke er udviklet til at dække særlige ernæringsbehov, og de indeholder alle de nødvendige næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for.

Ernæringsdrikkene kan derfor hjælpe med at holde vægten oppe, hvis det er svært at spise nok.

Læs mere om medicinske ernæringsdrikke her.

 

Kilder:

[1] Når du skal tage på i vægt. Sundhedsstyrelsen, 2022: https://www.sundhedsstyrelsen.dk/-/media/Udgivelser/2022/Underernaering/Naar-du-skal-tage-paa-i-vaegt.ashx

[2] De 9 tegn på underernæring. Viden på tværs, 2017: https://vpt.dk/hjemmepleje/se-filmen-de-9-tegn-pa-underernaering

[3] Kort om småtspisende. Sundhedsstyrelsen, 2022: https://www.sundhedsstyrelsen.dk/-/media/Udgivelser/2022/Underernaering/Kort-om-smaatspisende.ashx