KOL OG KRÆFT PÅVIRKER BENTS APPETIT

Med en KOL-diagnose i 2014 og en nyopdaget kræftknude i lungen har Bent brug for ekstra energi. Men sulten svigter, og han kæmper med at få næring nok og vægten op. Heldigvis har han stor glæde af sin kones støtte og gode mad, den faste samtale hos diætisten, viden om ernæringstilskud og fysisk aktivitet, der giver ham velvære – og lidt mere appetit.

Bent er 78 år. Han bor i det smukke Nordjylland lidt nord for Frederikshavn sammen med sin hustru. Han har haft fysisk arbejde hele sit liv: Først i marken som landmand, senere på havet som fisker og de seneste mange år, inden han gik på efterløn, som ansat ved Vej- og anlæg i Frederikshavn Kommune.

”Tidligere spiste jeg jo en del mere, end jeg gør i dag. Dengang var der en anden årsag til, at jeg ikke tog på, for da havde jeg et fysisk hårdt arbejde”. Bents kone ler bekræftende i baggrunden – hun kan godt skrive under på, at der blev serveret større portioner mad i de år, hvor Bent arbejdede.

 

VÆGTTAB STARTEDE LÆNGE FØR KOL-DIAGNOSE

Billede af video af en mand.

Se også: Nik tablte 11 kilo under sin sygdom men genvandt styrken ved hjælp af ernæringsdrikke

Bent gik på efterløn i 2002. Langsomt begyndte han at mærke nogle gener, som blev værre, efterhånden som tiden gik. I 2014 fik han derfor en tid hos lægen, der henviste ham til Thisted Sygehus med beskeden om, at han nok havde KOL. Da sygehuslægen gav ham diagnosen, kom det derfor ikke som en overraskelse. Bents tidlige symptomer: Træthed, åndedrætsbesvær og især vægttab

Det var ikke kun træthed og åndedrætsbesvær, der var tegn på, at Bent havde KOL. Han havde også lige så stille tabt sig hen over en årrække. Det havde hans omgivelser også tydeligt bemærket.

”Min kone og voksne børn kunne jo se, at jeg blev tyndere og tyndere. Og da jeg fik diagnosen på Thisted Sygehus, vejede jeg da også kun 59 kilo”, fortæller Bent.

Der var altså god grund til, at Bent følte, at han var træt og ikke kunne holde til noget. Han blev derfor tilknyttet en diætist. Med sin kones gode mad og støtte fik han hjælp til at få mere at spise og information om, hvilke ernæringsdrikke han kunne supplere med, hvis han havde svært ved at få spist nok.

”Min kone laver dejlig mad og sørger for at huske mig på at spise. Jeg føler ikke selv lyst til at spise, selvom maden egentlig smager mig godt. Det er særligt frokosten, der volder mig problemer, men jeg får med min kones hjælp både de tre hovedmåltider og mellemmåltider hver dag”, forklarer Bent.

Portionerne er mindre end tidligere, men med fokus på protein- og energirig ernæring er vægten begyndt at gå den rigtige vej. Bent vejer i dag 62,4 kilo og går fast til en snak med diætisten hver tredje uge, hvor han også bliver vejet.

Få hjælp til den rette ernæring PÅ APOtEKET

SPØRG APOTEKET

Tag resultatet med til lægen eller på apoteket

UDFYLD TJEKLISTEN

TO DIAGNOSER: FØRST KOL – OG SÅ KRÆFT

For ganske nylig har Bent også fået konstateret en kræftknude i sin højre lunge. Lægerne kan desværre ikke operere knuden væk, men Bent er startet op på kemobehandling, som han i det store hele tåler godt. Om kort tid starter han også i strålebehandling. Han er opmærksom på, at ernæring fortsat er vigtig at have fokus på:

”Jeg spiser stadigvæk så meget som muligt, men jeg kunne godt ønske mig at kunne spise noget mere”, siger Bent.

Selvom han foretrækker sin kones veltilberedte mad, er han opmærksom på, at han kan få behov for at supplere med ernæringsdrikke, som han allerede kender til:

”Jeg er klar over, at ernæringsdrikke findes og kan være en god løsning, hvis appetitten forsvinder. Jeg har fået information om drikkene fra fagfolk”, fortæller Bent.

 

HVORDAN KAN KOL-TRÆNING OG MANDSKOR HJÆLPE?

Bent er også blevet opmærksom på, hvor vigtigt det er at holde sig fysisk aktiv. Efter sin KOL-diagnose startede han i et 14-ugers træningsforløb for KOL-patienter i det lokale sundhedscenter. Her mødte han andre i samme situation, som han snakkede og hyggede sig med. Efter de 14 uger var mange af dem blevet så glade for træningen, at de fortsatte på eget initiativ.

”Det giver rigtigt meget at gå til træning. Selv det mindste, man gør, har faktisk betydning. Jeg har fået øget min lungekapacitet fra 31 til 39 procent og kan desuden mærke, at den fysiske aktivitet også giver lidt mere appetit. Men jeg træner mest af alt, fordi jeg har det godt med det. Det giver mig velvære”, siger Bent.

Bent går også til kor, hvor han får brugt lungerne godt. Det er noget, han varmt kan anbefale til andre med KOL.

”Jeg vil opfordre alle med KOL til at melde sig ind i et kor. Mine lunger er på toppen, når jeg har været til kor”, afslutter Bent.