Sandt og falsk om ernæring ved sygdom

Mand åbner køleskabslåge mens han ser ind i køleskabet.

Der findes meget information om ernæring og sund mad. Men hvad er rigtigt og forkert, når det gælder kost og ernæring ved alvorlig sygdom såsom KOL og kræft?

 

De fleste af os har fået tudet ørerne fulde med budskaber om, hvad der er sundt og usundt. Disse budskaber kan vi dog ikke bruge, når det drejer sig om ernæring under alvorlig sygdom. Her er situationen nemlig en helt anden, end når kroppen er sund og rask. Det giver et helt andet behov for ernæring, men det er der desværre mange, der ikke ved.

Læs derfor her seks myter om ernæring ved alvorlig sygdom og bliv klogere på, hvordan du sikrer det bedste udgangspunkt for, at du eller din pårørende kommer godt gennem sygdomsforløbet.

 

Myte 1:
Jeg skal spise flere grøntsager, når jeg er alvorligt syg

SANDT OG FALSK

Grøntsager indeholder mange vitaminer, mineraler og fibre, som kroppen har gavn af. Hvis man har god appetit og ikke taber sig i vægt, bør man følge de almindelige kostråd – også hvad angår grøntsager. Hvis man derimod oplever nedsat appetit og vægttab, skal man være opmærksom på, at grøntsager har et lavt indhold af fedt, protein og energi. Det er tre meget vigtige komponenter, som kroppen har brug for, når den er syg, og man bør derfor spare på grøntsagerne. Det vil her være vigtigt at spise madvarer med højt indhold af fedt, protein og energi eller supplere med proteindrikke eller medicinske ernæringsdrikke.

 

Myte 2:
Ved sygdom skal jeg spise efter de almindelige kostråd

FALSK

De officielle kostråd siger, at du skal spise magert, mere frugt, grønt og fuldkornsprodukter samt spise mindre kød og sukker. Når man er syg, har kroppen brug for mere energi, protein og fedt, og med en nedsat appetit kan det være svært at dække behovet gennem frugt og grønt. Har din pårørende problemer med at synke eller tygge maden, kan det også være svært at spise grove kornprodukter som rugbrød. Derfor er det en god idé at spise mere blød og fedtholdig mad. Populært sagt skal man vende kostpyramiden på hovedet, når man er syg, og altså spise meget fra toppen af kostpyramiden.

Få hjælp til den rette ernæring PÅ APOtEKET

SPØRG APOTEKET

Tag resultatet med til lægen eller på apoteket

UDFYLD TJEKLISTEN

Myte 3:
Det er normalt at tabe sig under sygdom

FALSK

Mange kan få den opfattelse, at vægttab er en helt normal del af det at gå gennem et sygdomsforløb. Men større vægttab er kritisk og kan forhindres med rette den rette ernæring.

Det er livsvigtigt at forebygge og undgå vægttab, da vægttabet kan svække kroppen yderligere. Vægttab kan i sig selv være årsag til, at der opstår komplikationer i sygdomsforløbet, fx ved at man skal genindlægges, eller at behandlingen helt må afbrydes, fordi kroppen simpelthen ikke kan holde til det pga. underernæring og svækkelse. Det er derfor vigtigt at dække det daglige næringsbehov både ved at spise fra toppen af kostpyramiden og ved at supplere med fx medicinske ernæringsdrikke, hvis appetitten svigter, eller der opstår bivirkninger, fx smerter, synkebesvær eller kvalme, der gør, at man ikke kan spise.

Få hjælp til ernæring, hvis du eller din pårørende oplever bivirkninger, her.

 

Myte 4:
Jeg skal undgå sukker i min kost, når jeg er alvorligt syg

FALSK

Ved sygdom forbrænder kroppen flere kalorier end normalt, og det er derfor vigtigt at dække energibehovet. Med andre ord har man brug for mere brændstof, når kroppen skal bruge kræfter på at bekæmpe sygdom. Sukker er udskældt for meget, men er en god kilde til meget energi på en lille mængde, og da mange vil opleve, at sygdommen giver gener som fx synkebesvær, kvalme eller træthed, er det smartere at spise en lille mængde med højt energiindhold fra sukker frem for en stor portion grønkålssalat. Kroppen skelner ikke mellem, om energien kommer fra sukker eller fra blåbær, så hvis appetitten svigter, kan sukkerholdige madvarer være med til at sikre nok energi.

 

Myte 5:
Jeg skal holde mig fra kød

FALSK

Når man er syg, har kroppen særligt brug for protein – både for at bevare muskelmasse og for at genopbygge kroppen efter operation. Kød er en væsentlig kilde til protein, så det er godt at spise masser af kød, æg, fisk og mejeriprodukter.


Myte 6:
Ernæringsdrikke er kun for dem, der slet ikke kan spise

FALSK

Ernæringsdrikke kan bruges af alle som supplement til maden allerede fra starten af et sygdomsforløb for dermed at forebygge vægttab, men også som en vigtig behandling ift. at sikre at man genvinder sin ”kampvægt” efter et utilsigtet vægttab. Medicinske ernæringsdrikke indeholder alle nødvendige næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som din krop har brug for. Sammensætningen sikrer, at kroppen får de nødvendige byggesten til at bevare og opbygge ny muskelmasse. Indholdet i ernæringsdrikke er sammensat efter reglerne for ernæring til medicinsk formål og er godkendt til tilskud af Lægemiddelstyrelsen.