SPØRG PÅ APOTEKET
Få hjælp til den rette ernæring hos din læge eller på apoteket
HJÆLP DIN PÅRØRENDE
Download tjeklisten, og tag den med til lægen eller apoteket
Er din nærmeste blevet syg og har måske allerede tabt sig? Så er det vigtigt at kende til muligheden for medicinske ernæringsdrikke. Hvis du er pårørende til en, der er blevet alvorligt syg, vil du måske opleve, at din pårørende af forskellige årsager taber sig. Det kan fx skyldes, at din pårørende har mistet lysten til mad eller får bivirkninger af sin behandling, der giver kvalme og opkastninger. Din pårørende kan også være syg i mund, hals og svælg og dermed have smerter og gener i disse områder. Andre sygdomme kan give åndenød og træthed, og det kan tære så meget på kræfterne, at det er svært at få spist nok.
Du har en vigtig rolle som pårørende. Du kan hjælpe din nærmeste med den rette ernæring og dermed hjælpe med at forebygge og undgå, at din pårørende enten oplever vægttab eller i værste fald underernæring, som kan være ganske farligt, da det kan komplicere et sygdomsforløb.
Det kræver et stærkt udgangspunkt at komme godt igennem sygdom. Du kan gøre en forskel ved at kende til ernæring og medicinske ernæringsdrikke under sygdom – og ved at hjælpe din pårørende med at få nok ernæring.
Medicinske ernæringsdrikke er energi- og proteinrige drikke, som er udviklet til at dække særlige ernæringsbehov, der opstår ved alvorlig sygdom eller alvorlig svækkelse fx i forbindelse med kræft og KOL. Det vil sige, at medicinske ernæringsdrikke ernæringsmæssigt er skræddersyet til den situation, man står i, når man er blevet alvorligt syg.
Hvis man er blevet alvorligt syg, er det vigtigt at se efter de ernæringsdrikke, der kaldes for medicinske ernæringsdrikke som fås på apoteket. De medicinske ernæringsdrikke indeholder alle nødvendige næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for, og de, der har betegnelsen ”fuldgyldige”, kan erstatte et måltid mad. Medicinske ernæringsdrikke er godkendt af Lægemiddelstyrelsen.
Man kan bruge medicinske ernæringsdrikke enten som supplement til kosten, eller man kan helt erstatte almindelig mad i en periode. Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst kan anvende medicinske ernæringsdrikke til din pårørende, kan du altid få rådgivning enten hos en praktiserende læge eller på apoteket.
SPØRG PÅ APOTEKET
Få hjælp til den rette ernæring hos din læge eller på apoteketHJÆLP DIN PÅRØRENDE
Download tjeklisten, og tag den med til lægen eller apoteketVed sygdom har kroppen brug for mere energi og næring, end når man er rask. Men mange oplever under alvorlig sygdom, at de af forskellige årsager mister appetitten, taber sig eller får problemer med at spise almindelig mad. I disse tilfælde kan ernæringsdrikke være en hjælp til at sikre, at de alligevel får dækket deres ernæringsbehov. For nogle kan det også være mere overskueligt at drikke fremfor at spise, og med medicinske ernæringsdrikke kan man få meget energi og næring på en lille mængde.
Når lysten til mad er lille, er det ofte mere lækkert at spise noget koldt og frisk. Det er derfor en god idé at nedkøle drikkene, inden de drikkes. De medicinske ernæringsdrikke kan både opbevares i og udenfor køleskabet efter behov. Man kan med fordel hælde drikken i et glas med isterninger for at gøre den ekstra frisk, eller man kan fryse drikken til is, fx i en isterningepose. Så har man et frisk, lille mellemmåltid.
Det er også en mulighed at hælde ernæringsdrikken ned i maden fx, når man tilbereder sauce. På den måde får man næringsrig, energitæt mad.
Man kan købe ernæringsdrikke på apoteket, hvor det også er muligt at få hjælp til at vælge den rette ernæringsdrik og få vejledning til korrekt brug. Drikkene kommer i mange smagsvarianter, og det er en god idé at teste forskellige slags, for at finde den, man bedst kan lide. Det kan også være en god idé at skifte mellem smagsvarianterne, så man ikke kører træt i en smag.
LÆS MERE: Spørg om ernæringsdrikke på apoteket
Der kan gives tilskud til ernæringsdrikke ved svær sygdom, eller hvis man alvorligt svækket. Tilskuddet dækker 60% af prisen. Det er lægen, der vurderer, om man er berettiget til at få tilskud, og som kan udstede en ordinationsblanket på ernæringsdrikke.
Ordinationsblanketten kaldes også for en grøn recept og er gældende i 6 måneder, hvorefter en ny ordination kræves, hvis der fortsat er behov for ernæringsdrikke.
LÆS MERE: Grøn recept – tilskud til ernæring